ACRRES - Application Centre for Renewable RESources
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik dan hier voor de online versie
Voor een energieke samenwerking met energieke partners!
 
Position paper over ‘Voedsel en stroom produceren op dezelfde vierkante meter’ gelanceerd

Zonneparken en landbouw hoeven niet naast elkaar te staan. Het is mogelijk om beide functies samen te voegen op hetzelfde perceel, schrijven onderzoekers van Wageningen University & Research en Renergize Consultancy in de position paper Voedsel en stroom produceren op dezelfde vierkante meter - Onderzoekers zien toekomst voor agrarische zonneparken, maar ook uitdagingen. Dit nieuwe concept biedt kansen, maar vraagt ook om nieuwe kennis en aangepaste regelgeving.

Tot nu toe zijn zonneparken in Nederland bijna altijd monofunctioneel. De grond is dan alleen in gebruik voor stroomproductie. Dat roept steeds meer weerstand op vanwege het inefficiënte ruimtegebruik. Ook de overheid vereist dat grond waarop energie wordt opgewekt, meerdere functies heeft. Een mogelijke invulling van dit multi-functionele landgebruik is landbouw combineren met zonnepanelen. Dit levert agrarische zonneparken op, ook bekend als agri-PV. Voorbeelden zijn verticale panelen met gras of aardappelen ertussen of deels transparante zonnepanelen boven fruit. 

Lees hier het volledige artikel.
Bekijk de Position Paper.

 
 
Algeninstallatie AlgaNed wordt getest door ACRRES
Eind augustus heeft AlgaNed een algeninstallatie neergezet en geïnstalleerd in Lelystad. Volgens AlgaNed moet deze installatie leiden tot een hogere opbrengst van algen en ze hebben ons gevraagd om dat te onderzoeken. Het bijzondere aan de installatie is de cascade waar de algen in een dunne laag overheen stromen. Op deze manier krijgen alle algen voldoende licht om te groeien. In een reactor vangt de bovenste laag algen het licht vaak weg voor de onderste algen. Met deze cascade is er voldoende licht voor alle algen.
Momenteel worden de algen verder opgekweekt door ze langs de cascade te laten stromen. Als ze een bepaalde dichtheid (gram per liter) bereiken worden ze automatisch geoogst en kan de proef starten. De bedoeling is dat daar algenpasta uit voortkomt die in de toekomst als veevoer gebruikt kan worden. ACRRES-onderzoeker Kimberly Wevers: “In de basis is het een simpele installatie, die mogelijk een hoge efficiëntie kan halen. Qua resultaten kunnen we nog niks zeggen, dat zal de proef straks uitwijzen.”
 
 
Filmcrew GO GRASS
Onze Europese partner ESCI is afgelopen maand langs geweest met een filmcrew om opnames te maken van onze GO GRASS demo. In het project zitten vier verschillende demo’s, waarin gras verwerkt wordt tot hoogwaardige producten. Onze Nederlandse demo is er een van. In Europa kijken ze met veel belangstelling naar GO GRASS. Berm- en natuurgras wordt vandaag de dag niet optimaal gebruikt. In bermgras zit veel afval en natuurgras heeft niet zo veel voedingswaarde voor bijvoorbeeld vee. Daarom worden beide vaak gecomposteerd. Wij onderzoeken of er ook andere oplossingen zijn. Zo kijken we bijvoorbeeld of er van berm- en natuurgras papier gemaakt kan worden.
Kimberly Wevers, onderzoeker bij ACRRES, vertelde er vorig jaar over op NPO Radio 1. Beluister het fragment.
De video van ESCI zullen we in de nieuwsbrief van eind december delen. 
 
 
PPS KNAP
Nutriënten uit afvalwater en proceswater terug naar de landbouw
ACRRES werkt mee in de nieuwe PPS KNAP (Kringloopsluiting van Nutriënten uit Afvalwater en Proceswater). In dit project, dat loopt van 2023-2026, onderzoeken 47 publieke en private organisaties hoe we verliezen uit afvalwater en proceswater kunnen verlagen en hoe we deze stromen beter kunnen hergebruiken (nutriënten terugwinnen richting landbouw of daarbuiten).
 
 

Wat vond u van deze nieuwsbrief?

Laat het ons weten via

info@acrres.nl 

 
 
Wageningen Provincie Flevoland