ACRRES - Application Centre for Renewable RESources
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik dan hier voor de online versie
ACRRES Header
Voor een energieke samenwerking met energieke partners!
 
SKODA lanceert CNG auto's bij ACRRES
In de week van 19 t/m 23 mei vloog Skoda zo’n 250 Europese journalisten in ter promotie van twee nieuwe automodellen voor een persmoment op onze proeflocatie van ACRRES in Lelystad. Na aankomst werden de journalisten, via een toeristische route, naar de proeflocatie gereden in een auto die reed op Compressed Natural Gas (CNG).
Lees meer »
 
 
17 juni symposium "Biogas produceren, mest verwerken en geur bestrijden" Opening centrum voor eetbare insecten
De Biogas Branche Organisatie (BBO) en ACRRES maken zich ernstig zorgen over de toekomst van biogas in Nederland. Zij organiseren 17 juni om 13.00 uur een symposium bij het BioScience Center, Runderweg 6 in Lelystad. Er zijn geen kosten verbonden aan dit symposium. Graag uw opgave naar riperwei@hetnet.nl . Bel voor meer informatie Andrea Terbijhe, ACRRES (0320-291532) of Klaas Kooistra BBO (06 – 22246162) Op donderdag 3 juli opent gedeputeerde Jan Nico Appelman het unieke kenniscentrum Insectpoint dat sinds kort is gevestigd aan de Runderweg 6 te Lelystad in het BioScience Center. Vanaf 16.00 uur is het ontvangst met om 16.30 het officiële gedeelte. Rond 17.30 wordt het centrum geopend door gedeputeerde Jan Nico Appelman en Tijs Breukink, Raad van Bestuur Wageningen UR. Uiteraard kunt u vervolgens het centrum bezoeken en heerlijke insectenhapjes proeven. U kunt zich via de website aanmelden.
Lees meer » Lees meer »
 
 
Resultaten zonneweide bekend Tulpenresten geven hogere gasproductie dan lelies
In 2012 en 2013 zijn door ACRRES onderzoeker Joanneke Spruijt op de Zonneweide elf verschillende systemen met zonnepanelen gemonitord en vergeleken op performance. Uit het onderzoekstapport blijkt dat er een groot verschil is in performance tussen de systemen.  

Klik hier voor meer informatie en de link naar het volledige onderzoeksrapport.
 

Bij de teelt en broei van bloembollen blijven gewas-resten achter. Deze worden op dit moment gecomposteerd of tegen betaling afgevoerd. Een interessant alternatief is, zo zegt ACRRES onderzoeker Wim van Dijk, het afval te vergisten in een co-vergistingsinstallatie. Om de perspectieven te onderzoeken zijn met de Acrresvergister vergistingsproeven uitgevoerd met schoningsresten van lelie en tulpen. Hieruit blijkt dat bloembolresten een goede aanvulling zijn in het rantsoen van een vergister. De gasproductie liep uiteen van 100 m3 per ton vers voor lelieresten, tot 250 m3 per ton vers voor tulpenresten. Meer informatie kunt u downloaden via de flyer of het onderzoeksrapport PPO 561.
 
 
Hoogste testturbine (tot nu toe) in Flevoland gerealiseerd
Lagerwey heeft de laatste maanden succesvol gewerkt aan de bouw van de Lagerwey
L-100–3 MW met 135 M ashoogte. Deze wind- turbine is de grootste in Nederland wanneer je de ashoogte rekent. De turbine is opgebouwd met Modular Steel Shell, een nieuwe bouwtechniek. Het vervoer van grote turbineonderdelen zorgt ervoor dat bouwers innovatieve bouwtechnieken toepassen. Aart van de Pol, directeur van Lagerwey, vertelt dat de totale hoogte op 136 meter komt en dat het toeval is dat deze nu 1 meter hoger is dan de windturbine in Wieringermeer 'de Ambtenaar'. De turbine heeft door de hoogte een hogere opbrengst dan de turbines op reguliere hoogte. Verder staat de Lagerwey L-100 als test op de testlocatie wind van Ecofys en Wageningen UR. Het is de bedoeling om de windturbine ook in het buitenland te verkopen. Met name vanuit Finland is er veel belangstelling aangezien het land veel hoge bomen heeft.
 
 
EU project Regions for Green Growth adviseert verdere ontwikkeling ACRRES als cleantech science park
Hoe kan Flevoland zich beter profileren als duurzame provincie en meer groene bedrijven en investeerders aantrekken? Hoe kan de productie van duurzame energie meer opleveren voor de economie en werkgelegenheid? 
Deze vragen werden gesteld aan een groep internationale experts die van 4 t/m 8 november 2013 in Flevoland was in het kader van het Europese samenwerkingsproject Regions4GreenGrowth. ACRRES is zeer tevreden met de aanbeveling van de peer review dat ACRRES zich verder zou moeten ontwikkelen als cleantech science park om zo meer bedrijfsleven aan te trekken. Meer informatie over de aanbevelingen en het project treft u hier: www.regions4greengrowth.eu 
en
www.youtube.com/watch?v=2h4YyDqQ8L8
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief ACRRES
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van ACRRES?

 
 
Connect with us
U ontvangt deze mailing als relatie van het ACRRES op het adres: preview@mailplus.nl

Copyright © 2014 ACRRES

Afmelden
 
 
Wageningen Provincie Flevoland