ACRRES - Application Centre for Renewable RESources
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik dan hier voor de online versie
Voor een energieke samenwerking met energieke partners!
 
Symposium Biomassa
Op 13 april van 13.00 -17.00 presenteren we de resultaten uit het boek Small-scale Biorefining bij ACRRES tijdens het symposium "Biomassa ontrafeld: kleinschalige bioraffinage "voor en door" bedrijven. Naast presentaties van de resultaten en mogelijkheden voor nieuwe samenwerkingen is er voldoende gelegenheid om te netwerken en uw bedrijf/technologie/ propositie te presenteren in de demozaal of te pitchen. U kunt zich opgeven door middel van het aanmeldformulier op de ACRRES website
http://acrres.nl/symposium-small-scale-biorefining/


 
 
Eindrapport Small-scale Biorefining beschikbaar
In de afgelopen vier jaar heeft ACRRES onderzoek gedaan aan kleinschalige bioraffinage met steun van de Topsector Agrifood. In deze PPS (publiek private samenwerking) werkten zo’n 35 bedrijven samen met Wageningen University en Research aan het identificeren en ontwikkelen van biobased oplossingen in veelbelovende business cases.
Lees meer»
 
 
Directe koppeling van wind- en zonne-energie haalbaar
In een haalbaarheidsstudie heeft ACRRES, onderdeel van Wageningen University & Research in Lelystad, onderzocht welke combinatie zon-pv en windenergie een optimale productie geeft. De combinatie zon en wind geeft een stabiele productie en is daarmee een mooie basis voor energieopslag in een accu. Deze accu is rendabel in te zetten op de onbalansmarkt of reservemarkt. 
 Lees meer»
 
 
Teelt eendenkroos op digestaat geeft perspectief
Binnen ACRRES is de teelt van aquatische biomassa op waterige reststromen een belangrijk thema. De productie kan plaatsvinden op locaties waar geen landbouwgewassen kunnen worden geteeld en het draagt bij aan recycling van nutriënten uit reststromen. In 2016 is in  het Wageningen-brede project Aquatic Biomass for the Circular & Bioabased Economy gekeken naar de teelt van eendenkroos op dunne fractie van digestaat.
Lees meer»
 
 
EnergyKeeper van start
Hoe kunnen we energie uit wind en zon opslaan en benutten op momenten dat de zon niet schijnt of het niet waait? Eind januari is hiervoor het driejarige Horizon2020 project Energykeeper gestart. Het is een Europees samenwerkingsproject met partners van onderzoeksinstituten en bedrijfsleven uit Duitsland, Litouwen, Spanje, Israël, Italië en Nederland. Het doel van dit project is het ontwerpen, ontwikkelen en testen van een nieuwe schaalbare redox flow batterij. Een 100KW redox flow batterij met een capaciteit van 350kWh zal worden uitgerust met een batterij management systeem voor integratie in een smart grid. De ACRRES test site wordt de komende maanden gereed gemaakt voor het testen van deze batterij. In juni komt het Europese projectteam hiervoor naar Lelystad. Het daadwerkelijke testen zal plaatsvinden in 2018 en 2019. Naast het testen van de batterij en de koppeling met een smart grid worden in het project verschillende ‘prosumer’ (producent én consument van energie) business modellen ontwikkeld en beoordeeld op economische haalbaarheid. Meer informatie: Andries Visser 0320-291347
 
 
Experimenteer met biobased fermentoren
Agrarische grondstoffen omzetten naar chemische bouwstenen? Productie van omega-3 vetzuren in algen? Of het onderzoeken pathogeenoverleving tijdens biogasproductie? Inmiddels is dit allemaal mogelijk in de state-of-the-art laboratoriumschaal fermentoren bij ACRRES!
Lees meer»
 
 
Fors minder energie nodig bij extractie zoetstoffen uit verse stevia
Samen met het bedrijf Newfoss heeft ACRRES de afgelopen 3 jaar een onderzoek uitgevoerd naar de extractie van de natuurlijke zoetstoffen uit verse stevia planten. In de gangbare extractiemethode worden de planten eerst gedroogd, om vervolgens weer te worden natgemaakt in de extractie met heet water. Bij de ‘Newfoss-methode’ is geen energie voor drogen nodig, en de extractie zelf vindt bij kamertemperatuur plaats. In eerste instantie werd duidelijk dat de extractie van de zoetstoffen (steviolglycosiden) uit vers plantmateriaal na verzuring effectief is, maar de opzuivering van het extract liet nog te wensen over. In 2016 hebben we zelf stevia geteeld in de kas, en een vergelijk gemaakt tussen zuurwater-extractie van vers materiaal en heetwater-extractie van gedroogd materiaal. Beide extracten zijn vervolgens op dezelfde manier opgezuiverd, gebruik makend van o.a. adsorptieharsen (resins). Het resultaat was erg positief: 80 % zuiverheid voor de Newfoss-methode, en 85 % voor de gangbare extractie. Dit biedt goede perspectieven voor de extractie van steviolglycosiden uit verse stevia. Contactpersoon: Maarten Kootstra, 0320-291302. Klik hier voor het rapport.
 
 











Wageningen Provincie Flevoland